fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Larmoyante plezierdame

Met stille Tom

Het is stil, nu Tom is vertrokken. Neen, stil is niet het juiste woord. Want Tom was hier geen druktemaker: hij voerde tenminste nooit het hoge woord bij Schrijf.be. Dat zou ook geen zin hebben, naast collega's als Ann en ik. Wie ons wil overklassen in verbale aanwezigheid, moet echt heel vroeg opstaan. Maar Tom was wel altijd heel prettig aanwezig - een fijne kerel en een toffe collega. Dus hoe we hem zijn jongensdroom ook gunnen, we missen hem wel. Met een zeker heimwee lees ik dan ook zijn laatste blog.

De strip bij het woord voegen

Mijn oog valt op het epitheton ornans dat Tom voor mijn naam plaatst: flamboyant. Ik zie mezelf plots met een zwierige, zwarte cape en oversizede baret de deur van een kroeg openzwaaien en luidkeels 'bonjour' roepen. Vraag me niet waarom flamboyant dat beeld bij me oproept - woorden hebben zo hun eigen beeldverhaal. En dat wil wel eens verschillen van persoon tot persoon: niet iedereen ziet dezelfde film bij hetzelfde woord.

Je eigen woordfilm

Het individuele woordbeeld lijkt soms oppermachtig. Vaak overklast het de feitelijke betekenis van een woord - getuige de occasionele discussies die we met klanten hebben over de kracht en de kleur van bepaalde woorden. Maar waar komen die hoogst persoonlijke connotaties dan vandaan? Toch niet uit het niets. Ergens moet de oorspronkelijke betekenis van een woord onze eigen interpretatie voeden - of niet?

Laat-gotisch of theatraal

Ik voel een blog opkomen. En surf het web op voor de juiste betekenis van flamboyant. Het blijkt in de oorsprong een term voor een laat-gotische architecturale stijl: vlam-vormige versieringen in de lambrisering. Vlammend en zwierig (kijk, daar heb je mijn cape) zijn dan ook voor de hand liggende betekenisverschuivingen. Vandale gaat een stapje verder met vurig en hartstochtelijk. En nog ergens anders lees ik 'extravagant, overdreven, theatraal' ... Theatraal, moi????

Wikipedia geeft de meest bevredigende uitleg : 'In figuurlijke zin betekent flamboyant fonkelend of schitterend.’ Schitterend? Ach, dank je, Tom! Mijn gemoed schiet vol. En in een tel ga ik van flamboyante naar larmoyante vertierdame. Benieuwd welk beeld u hierbij voor de ogen krijgt ;-) .


Tevreden klanten aan het woord

Geen centimeter ruimte voor fouten
Professioneel, prettig, dynamisch
Sodexo en Schrijf.be: een klinkend partnerschap
Tot zeven keer meer respons
Wil je echt goede teksten?  Dan moet je hier zijn.
In één rechte pennentrek naar de finish
Helse job, uitgevoerd met ijzeren discipline
Partner bij uitstek
Mijn copywriter laat me scoren in Google én bij mijn klanten
Professionalisme is indrukwekkend
Timing altijd stipt gerespecteerd
Schrijf.be bulkt van het schrijftalent
Dé bestemming voor uw toeristische communicatie!
Menselijk, constructief en no-nonsense
Open en duidelijk
Storytelling en SEO: ze gaan samen
A well-built translation
Echte woordkunstenaars
Zot zeg hoeveel beter die tekst wordt!
Dwars door de Belgisch-Nederlandse taalbarrière

Wat klanten zeggen

De speech was een groooooot succes!!!
Echt, het was supergoed en ik geniet er nog van nu!

Elisabeth Van Paesschen