fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Aantweirpe, gaaë zè cha veur maaë ...

Ik ben een Antwerpse in hart en nieren. En dus vol lof over mijn stad. Want jawel, Antwerpenaren hébben een dikke nek en kunnen niets slechts over 't stad zeggen.

Antwerpse invloed

Toen we hier gisteren een gesprek over 'de standaardtaal' aanknoopten, moest ik me dus als rasechte Antwerpse moeien. Want het AN? Dat had zijn basis in Antwerpen. Ik staafde mijn stelling met geschiedkundige feiten: de Spanjaarden die de Antwerpenaren in 1585 tot wanhoop dreven. De Antwerpse vlucht naar de Noordelijke Nederlanden. Het gemis aan een standaardtaal dat in de 16de eeuw de kop opstak. En de notabele, slimme Antwerpenaren die samen met onze noorderburen zorgden voor een uniform taalgebruik.

Antwerpse mythe

Een verhaal om van te smullen ... als je van Antwerpen bent. Mijn niet-Antwerpse collega's trokken hun wenkbrauwen erbij op. En dus zou ik die Mechelaars eens op hun plaats zetten met een blog over dit belangrijke feit. Alleen was dat buiten google gerekend, want de zoekrobot had niets te melden over de interessante daden van de Antwerpenaren. Wél vond ik verwijzingen naar het boek Taal als mensenwerk. Een Nederlands naslagwerk waarin de Antwerpse invloed op het AN als mythe wordt afgedaan. De ontwikkeling van de standaardtaal was blijkbaar een Hollandse aangelegenheid.

Antwerpse koppigheid

Over heilige huisjes intrappen gesproken. Mijn Antwerpse hart bloedt. Al moet ik het boek misschien toch maar eens lezen ... om dan achteraf volledig het tegendeel te bewijzen. Want geef nu toe: wij Antwerpenaren moeten er toch iets mee te maken hebben?


Tevreden klanten aan het woord

Ik de cijfers, zij de letters
Hoe jullie met taal spelen, daarvoor doe ik mijn hoedje af!
Menselijk, constructief en no-nonsense
Inlevingsvermogen verdient respect
Geen centimeter ruimte voor fouten
Al onze troeven op één blad
Kruidige webteksten doen watertanden
Meteen dol op de schrijfstijl
Jullie kleden een barokke tekst uit, en maken er een vlot leesbare brief van.
Schrijf.be is nummer één
De communicatie blééf gewoon lopen
Efficiënt, makkelijk én snel
De tekst past bij mij
Boodschap gesnapt én goed verwoord
Naadloze samenwerking en een tekst die wérkt
Empathie, ambacht en succes
Uitstekend! En die score geef ik zelden
Valse noot? Toch mooi lied!
Hoge verwachtingen volledig ingelost
Verkiezingswebsite doen opvallen? Schrijf.be bellen!

Wat klanten zeggen

Speech was fantastisch!!!

Christine M.