Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Ganspoel kleurt leven van mensen met visuele beperking

"Er is geen doordeweekse dag in Ganspoel", zegt Sarah Tobback, algemeen directeur van het centrum. "Al is het maar omdat ieder individu bij ons zo verschillend is."

Ganspoel staat in voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap:

  1. als multifunctioneel centrum (MFC) met een school en internaat voor kleuters, kinderen en jongeren
  2. met een flexibel aanbod voor meerderjarigen (FAM) binnen het kader van residentiële woonzorg
  3. met thuisbegeleiding bij kinderen en volwassenen – ondersteund door Blindenzorg Licht en Liefde

Dagelijks zetten meer dan driehonderd werknemers, ondersteunende diensten en vooral ook vrijwilligers zich in. Om het doelpubliek zoveel mogelijk levenskwaliteit te bieden. Een goed doel waar Schrijf.be zich helemaal in kan vinden.

Ganspoel

Boven op die berg én midden in de woonkernen

Ganspoel bestaat uit een complex van gebouwen in een groene omgeving. Boven op het plateau tussen Huldenberg en Duisburg. Maar ook in Tervuren is er een huis voor 12- tot 21-jarigen met permanente begeleiding. En verschillende volwassenen leven semizelfstandig in de woonkernen van Huldenberg en Tervuren.

Sarah: "Het is onze bedoeling om aansluiting te vinden bij de maatschappij. En de banden te versterken met lokale inwoners en organisaties. Enerzijds door onze doelgroep meer te integreren. Anderzijds door mensen van buitenaf vaker naar 'onze berg' te halen. We krijgen nu al enorme steun van onze vrijwilligers. Die brengen de jongeren naar de zumba of de judo, lezen boekjes voor aan de kleinsten of nemen volwassenen mee op tandemtocht. Hun inzet doet mij echt plezier!"

We krijgen enorme steun van onze vrijwilligers.

Specifieke aanpak voor ieder kind

De kinderen van Ganspoel hebben één gemeenschappelijke factor: hun visuele beperking. Vaak in combinatie met een lichte tot zwaar mentale of fysieke handicap. Daarin verschillen ze zozeer dat ieder individu een aparte aanpak verdient. De klasjes bestaan dan ook maar uit vier tot acht leerlingen. Sommigen krijgen echt les zoals in een andere school. Bij anderen is er nauwelijks leerstof en wordt er gesnoezeld of geoefend op bewegen.

Ganspoel 1

"Om de kinderen gepast te begeleiden, zorgen onze ervaren ergotherapeuten voor specifieke ondersteuning", zegt Sarah. "Zo leren de kinderen bijvoorbeeld lezen met de senso-tacto-pictomethode, waarbij ze aan verschillende materialen voelen. Of ze tasten verschillende melkdopjes af om de soorten te onderscheiden. We willen dat de kinderen zo zelf hun weg leren vinden in het 

dagelijkse leven. De ouders worden daarbij nauw betrokken."

Dagactiviteiten voor volwassenen: "Waar geniet je van?"

Bij de volwassenen ligt de focus vooral op dagactiviteiten. Belevingstheater, het bewegingsmoment Gadans, de werkkeuken, … Ook begeleid werken is mogelijk: van post sorteren tot papier versnipperen. De vraag bij deze groep is altijd: "Waar geniet je van?" We zoeken dan samen naar gepaste bezigheden.

Schrijf.be schrijft persbericht opendeurdag

Hoe Schrijf.be zijn steentje bijdraagt aan die gedreven werking? Wij verzorgen het persbericht voor de opendeurdag op 28 mei 2016. En met onze financiële bijdrage sponsoren we de tandemclub.

Wilt u zelf ook iets doen voor Ganspoel? Ontdek uw mogelijkheden als vrijwilliger. Of doe uw duit in het zakje.

Reageer