Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Een tweede thuis

Eindelijk! Mijn eerste Cooldoel is een feit. En ik heb een parel van een organisatie uitgekozen: vzw Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme (BCPA). Een organisatie uit Mechelen met een doelgroep die me na aan het hart ligt. En dat laatste komt door … mijn metekindje Juna.

Eenhoorns en trollen

BCPA cooldoelBegin maart vierden we Juna’s verjaardag. Al acht jaar lang kennen we haar als een slim, grappig en eigenwijs meisje. Ze is dol op eenhoorns en trollen. En verslingerd aan snoepen, net als haar meter. Ongeveer vijf jaar geleden merkten haar ouders dat Juna het vaak moeilijk had. Als de dagplanning in de war werd gestuurd, bijvoorbeeld. Of na een drukke dag op school. Ze gingen met haar bij multidisciplinair centrum Triangel langs. En kregen na enkele maanden de diagnose autisme. Juna krijgt nu de ondersteuning die ze nodig heeft. Ze doet het enorm goed: ze voelt zich beter in haar vel, gaat graag naar school en is nóg vrolijker dan anders. Ik ben dus enorm trots op haar. En op haar ouders.

Juna leerde me dat begeleiding op maat ontzettend belangrijk is. Daarom koos ik voor het BCPA als Cooldoel. Eind 2019 stuurde ik de organisatie een mailtje: “Willen jullie ons nieuwe Cooldoel zijn? En mag ik eens langskomen om kennis te maken?” Al snel kreeg ik antwoord van Michael Goovaerts, communicatiemedewerker: “Tof! En ja, natuurlijk!” Dus sprong ik op mijn fiets en reed snel naar hun kantoor op de Leuvensesteenweg.

Empowerment

“Het doel van het BCPA? We willen een plek van vertrouwen creëren waar onze cliënten op eigen tempo hun grenzen verleggen”, steekt Michael van wal. “Ouders dragen de zorg van hun volwassen kinderen aan ons over. Het is logisch dat zij de waarden die ze thuis belangrijk vinden, ook in onze organisatie willen terugzien. Daarom dragen we empowerment hoog in het vaandel. Ja, onze cliënten hebben bepaalde beperkingen. Maar ze hebben nóg meer talenten. En net als iedereen moeten ze de kans krijgen om die te ontplooien.”  

“Cliënten kunnen bij ons terecht voor drie soorten hulp. Ten eerste woonondersteuning. Daarvoor zijn er traditioneel wachtlijsten, maar we kochten onlangs een nieuw huis. Dus er komen plaatsen bij. We passen de ondersteuning telkens aan de nood en de mogelijkheden van de cliënten aan. Zoeken ouders opvang voor hun autistische zoon, maar beschikken ze over onvoldoende zorgbudget voor permanente woonondersteuning? Dan bekijken we of opvang op korte termijn mogelijk is.”

“De tweede begeleidingsvorm is ambulante of mobiele ondersteuning voor cliënten die alleen of bij hun ouders wonen. We vertrekken daarbij opnieuw vanuit specifieke noden. Afhankelijk van de situatie helpen onze begeleiders cliënten om inkopen te doen, administratie op te volgen of hun dag zinvol in te vullen. Voor dat laatste kunnen ze ook terecht op onze afdeling in Bonheiden. Daar organiseren we dagondersteuning met onder andere workshops, sportactiviteiten of kooklessen.”

Kenniscentrum

Het BCPA wil de zorgsector mee helpen professionaliseren. Daarom positioneert het zich uitdrukkelijk als kenniscentrum rond autisme. “Begin 2020 lanceerden we in Mechelen het auticafé, een autivriendelijke plek waar iedereen zichzelf mag zijn. Op die momenten organiseren we ook workshops en lezingen rond autismespectrumstoornissen (ASS), waarbij we ons richten op mantelzorgers en zorgprofessionals.”

Wilt u meer weten over de werking van het BCPA? Surf dan even naar hun website en maak kennis met dit prachtteam:

bcpa groep

Of nog beter: breng een bezoekje aan het gezellige auticafé. Dat opent elke tweede donderdag van de maand de deuren in wijkhuis Arsenaal in Mechelen. 

 

Reageer