Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Als dierenvriend en Waaslandse, koos ik Anegria vzw uit Sint-Gillis-Waas als CoolDoel. De vzw vangt ongewenste en verwaarloosde ezels op. Op een frisse zaterdagochtend spring ik op mijn fiets en breng het ezelopvangcentrum een bezoekje.

In het VRT-journaal

Anegria CoolDoelNet als het mijn beurt is om een CoolDoel te kiezen, zie ik Kristel Cromheeke van Anegria in het VRT-nieuws. Ze slaakt een noodkreet: stop met kweken! Met 102 ezels zit haar centrum bomvol. Samen met een paar vrijwilligers werkt ze zich dagelijks uit de naad. Omdat er mensen zijn die jonge ezeltjes wel schattig vinden, maar ze dumpen zodra ze groter worden. Of omdat mensen ze cadeau geven – als grap. Kristels verhaal raakt mij en ik besluit om haar te bellen. Zo gezegd, zo gedaan.

Schrijnende verhalen

Tijdens mijn bezoek is er een spaghettislag aan de gang. “Om weer een beetje geld in het laatje te krijgen”, vertelt Kristel. Ze combineert Anegria met haar voltijdse baan. Ik vraag haar of ze ooit wil stoppen met haar job om zich volledig te wijden aan de ezels. Ze trekt grote ogen: “Waarvan moet ik dan leven?”

We nemen plaats aan haar bureau en ze begint te vertellen. Van ezels die tussen kadavers leven, over veulens die zonder poten geboren worden, tot dieren die zo mager zijn dat ze in haar handen sterven. De verhalen zijn vreselijk. Gelukkig zijn er mensen zoals Kristel die onbaatzuchtig al hun vrije tijd in deze arme sukkeltjes steken. Onze gift en schrijfuren zijn dus meer dan welkom.

Mensdom versus dierenrijk

Uiteraard ga ik ook even bij de ezels zelf kijken. De leerlingen van de hoefsmedenschool zijn druk bezig de hoefjes, gratis, te verzorgen. Enkele dieren kunnen nog amper stappen, zo misvormd zijn hun hoeven. Toch doen ze een poging om tot bij ons te komen. Voor een knuffel. En dat ondanks het feit dat mensen ze zo behandeld hebben. Mensdom en dierenrijk, weet u wel.

Over ezels houden

“De meeste van onze ezels zijn op zoek naar een nieuwe thuis. Niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. We screenen de adoptanten en ze krijgen een brochure over het houden van ezels.” Kristel vraagt me om de brochure te herschrijven. Graag!

Anegria vzw

Op dit ogenblik neemt Anegria geen nieuwe ezels meer op. “Het gaat gewoon niet meer. We hebben geen plaats en geld. Het is wat het is. De enige manier om deze waanzin te stoppen, is mensen bewust te maken: ezels zijn geen speelgoed.” Een paar uur later fiets ik weer naar huis. Met een dubbel gevoel. Want hoe goed werk Kristel en haar team ook leveren, het is jammer dat er een ezelopvangcentrum moet bestaan.

Bent u ook helemaal vertederd door die trieste bruine ogen en grappige lange oren? Met uw gift helpt u Anegria om de ezels een liefdevolle thuis te bezorgen. Of doe mee aan één van hun toffe activiteiten en koppel het nuttige aan het aangename.

Reageer