Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Hoe kijkt u naar arme mensen?

Hoe kijkt u naar arme mensen? 

"Zoukik ne keer me uwen gsm mogen bellen?"

Dat vraagt een oud vrouwtje. Dakloos, zo te zien. Ze draagt twee grote winkelzakken, met een matje en een hoofdkussen, onder andere. 

"Excuseer?", zeg ik, een beetje verrast. 
"Of dakik uwen gsm mag gebruiken", herhaalt ze rustig. 
Ze kijkt mij met grote, vermoeide ogen aan. 

Zou ik dat wel doen? Misschien wil die gewoon mijn smartphone stelen ... Dat flitst in een fractie van een seconde door mijn hoofd. En al even snel schrik ik van die gedachte. Dus zeg ik, toch een beetje angstig: 

"Ja, natuurlijk. Doe maar."

De vrouw heet Rosalie, en ze leeft op straat sinds ze haar man en daarna haar job verloor. De vriend bij wie ze deze nacht mocht blijven slapen, liet nog niets weten. En haar gsm heeft het net begeven. Ook nu krijgt ze alleen zijn voicemail aan de lijn. "Dan ga ik alvast naar de bank in de Voskenslaan", zegt ze. "Voor dat daar sluit. Want het is al koud hé, madame. Zorgt dat ge u goed inpakt!" En ik blijf verstomd achter. 

Armoede is o-ve-ral

Geeft u soms iets aan bedelaars? U komt ze tegen in het station, op bankjes en in bushaltes. Stokoud of piepjong. Met een Starbucks-bekertje, een verfomfaaide hoed of een schoteltje voor zich. We hebben er véél woorden voor: armoezaaier, dakloze, schooier, ... En veel vooroordelen. Maar wat weten we eigenlijk echt van die mensen? 

Sinds Rosalie vallen ze mij meer en meer op: 'armen'. De stempel is snel gezet. En we zien vooral de extreemste situaties: de daklozen. Maar er is zoveel méér armoede dan dat. Veel kinderen groeien erin op, en raken er nooit meer uit. En het frustreert mij dat er zo weinig aan wordt gedaan/aan te doen is. 

placeholder

Extra zuurstof

Toen ik op zoek ging naar een CoolDoel om mijn schouders onder te zetten, was mijn keuze dus snel gemaakt. Ik kwam terecht bij de Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK)

De BMLIK wil een stem geven aan mensen in armoede, met:  

Daarvoor bouwen ze op vrijwilligers en giften. Het is een kleine vzw, die elke steun kan gebruiken. "Het doet deugd om af en toe een duwtje in de rug te krijgen", verzekert Tiene Putman van de BMLIK. "Net zoals mensen in armoede voelen we vaak schaamte als we om financiële hulp vragen. Dus deze spontane gift betekent voor alle medewerkers extra zuurstof en moed."

Geen 'armen', maar mensen in armoede

Op www.bmlik.be ziet u getuigenissen van een 23-jarige werkzoekende vrouw, een man die in zijn tent leeft, en een moeder van wie de partner zelfmoord pleegde. Mensen raken in armoede verzeild op duizend-en-een manieren. Of u hen iets geeft, kiest u natuurlijk zelf. Het enige wat de BMLIK vraagt, is: zie hen niet als 'armen'. Het zijn 'mensen in armoede', mensen met een verhaal, zoals Rosalie. 

Reageer