fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Toen mijn oma ontplofte

omaDit stukje was bijna niet geschreven.

(Want het gaat over het belang van een goeie openingszin. En die vond ik nu net even niet ...)

De eerste zin dus. Van een blogstukje. Of van een krantenartikel. Of van een brief. Iedere schrijver zwoegt erop. Want hij weet: van deze zin hangt veel, zo niet alles af. Zal de lezer doen wat de schrijver wil? (Namelijk: voortlezen!) En dus is het elke keer weer bloed en zweet en tranen. Om die eerste zin zo perfect mogelijk te krijgen. Zodat ie honger naar meer doet krijgen.

Schots en geschift

Die passie voor de beginzin neemt bij mij soms verontrustende vormen aan. Zo heb ik niet alleen lievelingsboeken, maar ook lievelingsbeginzinnen. Mijn favoriet? Die van Het Kraaienpad van Iain Banks. Een onderhoudende roman over een Schotse geschifte familie, soms een beetje langdradig. Maar Banks schreef de briljantste beginzin die ik ooit las:

"Het was de dag waarop mijn grootmoeder ontplofte."

Ik wil hier niet alles verklappen, maar dan krijg je een twintigtal bladzijden over de familie McHoan. Met uitweidingen over religie en auto's en moedervlekken. En dan plots, op het einde van hoofdstuk 1 - je was het eigenlijk al vergeten - ontploft de bomma. Bril-jant!

Nederig buig ik het hoofd voor zo'n geniale openingszin. En ploeter ik zelf nog een beetje verder.

(Ja, die laatste zin vind ik trouwens ook altijd een moeilijke!)

Tevreden klanten aan het woord

Hun reputatie snelt hen vooruit
Scherp, snel, en sympathieker dan Statler en Waldorf
Exact wat ik zocht
Jaarverslag in aantrekkelijk jasje
Professioneel, betrouwbaar en efficiënt
Er waait een nieuwe wind door onze magazines
Allroundtekstatleten
Afspraken en timing altijd gerespecteerd
De inbegrepen correctieronde vind ik een hele geruststelling
Professionalisme is indrukwekkend
Onze nieuwe website straalt!
Samen tot unieke communicatiestijl komen
De kwaliteit waarop ik had gehoopt
Gestructureerd als een ISO-bedrijf en flexibel op de koop toe!
We garanderen ook kwaliteit voor onze Vlaamse teksten
Geen centimeter ruimte voor fouten
Ik ga met een gerust hart slapen
In één woord? Kwaliteit!
Efficiënte doe-mailing met schwung
Ik lig nergens meer wakker van

Wat klanten zeggen

Project is zeer goed verlopen: duidelijke afspraken, gerespecteerde deadlines, heldere tekst volgens briefing. Wij zijn tevreden klanten!

Ina Beckers
Starss