string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(51) "https://schrijf.be/nl/blog/adjectieven_in_vacatures" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(37) "Zo trekt uw vacature meer vrouwen aan" ["type"]=> string(7) "article" ["url"]=> string(51) "https://schrijf.be/nl/blog/adjectieven_in_vacatures" ["image"]=> string(52) "https://schrijf.be/nl/images/vacature_vrouw_blog.jpg" ["description"]=> string(118) "Onderzoek toont aan dat adjectieven ook een geslacht hebben. En dat gendergelijkheid nog een lange weg te gaan heeft. " ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Vacatures voor vrouwen? Kies de juiste woorden
De paniek sloeg me dan ook om het hart toen ik las dat er bovendien mannelijke en vrouwelijke adjectieven zouden bestaan.
Als ik ook nog eens het geslacht van woorden als 'goed' en 'slim' zou moeten opzoeken, haalde ik geen enkele deadline meer.
STEMrecht voor vrouwen
En toch is het zo. 'Goed' en 'slim' zijn allebei neutrale woorden: noch vrouw, noch man. Dat – en nog veel meer – kunt u lezen op STEMsters, de website over genderstrategisch taalgebruik. Een project met een nobel doel: meer vrouwen motiveren voor een carrière in wetenschap en techniek.
Hoe? Door de kracht van het woord. Zo blijkt dat:
- vrouwen sneller reageren op functietitels in paarvorm (zoals loodgietster/loodgieter);
- vrouwen sneller reageren op vacatures met daarin 'vrouwelijke' adjectieven (daarover zo dadelijk meer);
- vrouwen sneller reageren als competenties worden beschreven als gedrag in plaats van als eigenschap (bijvoorbeeld "Je kunt uitblinken in een competitieve omgeving" in plaats van "Je bent competitief").
Voor een copywriter die ook wel eens vacatures schrijft of onder handen neemt, is die informatie natuurlijk goud waard.
Stevige Steven vs. Sociale Sonja
En toch. De weg naar gendergelijkheid maakt soms rare kronkels. Want hoe bepalen we het geslacht (eigenlijk de genderconnotatie) van een adjectief? STEMsters heeft het gevraagd aan 3271 mensen. En hun antwoorden geven een mooie staalkaart van onze ingesleten vooroordelen.
210 adjectieven werden netjes onderverdeeld in drie kolommen: vrouwelijk, neutraal en mannelijk. En wat blijkt? Terwijl Bert zich laat opmerken als 'handig', 'sterk' en soms zelf wat 'ruw', is Bertha eerder 'zwak', 'verlegen' en 'zacht'. Bert is ook 'superieur' en 'zelfverzekerd', zodat het goed uitkomt dat Bertha 'onderdanig' en 'volgzaam' is. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.
Wat denkt u, heiligt het doel hier de middelen? Ik hoop alvast dat dit initiatief zo goed werkt dat, als ze dit onderzoek over een tiental jaar nog eens overdoen, alleen nog de middelste kolom overblijft. Of nog beter: alle 3271 proefkonijnen verontwaardigd het lab verlaten. "Het geslacht van adjectieven? Te gek voor woorden."